Oud Katholieke Kerk -iconenexpositie “Verbeeld geloof”

(foto : Fragment van ‘De Verloren Zoon’ van Simon Koopman)

Van 26 februari tot en met 24 maart is een expositie van iconen te bewonderen in de Oud-Katholieke Kerk aan de Varkensmarkt in Culemborg. Volkskunst – gebaseerd op bijbelse verhalen en de legendes van heiligen, – zoals bijvoorbeeld Barbara, Maria of de heilige Nicolaas – komen voort uit oeroud- en telkens weer overgeleverd volksgeloof, is van alle tijden en gaat gewoon door, óók in onze tijd. Vandaar deze expositie van oude- én nieuw gemaakte iconen, soms geborduurd, soms verrijkt met mandala-symbolen, populaire Christus-afbeeldingen maar ook zijn er dienbladen met de Heilige Barbara en Antonius-Abt ( toevallig óók nog patroonheiligen van de Oud-Katholieke Kerk van Culemborg ) erop te zien zijn. Een grote variëteit aan ‘verbeeld volksgeloof’ is te zien, mooi en soms verrassend eenvoudig en terug-van -nooit-weggeweest, want afbeeldingen van bijvoorbeeld de Moeder Gods met haar Jezus-kind zijn- en blijven nu eenmaal mateloos populair.
Sommigen van de tentoongestelde iconen zijn nog maar recentelijk gemaakt en zullen op zondag 24 maart a.s. gewijd worden tijdens de Eucharistieviering in de OKK waarbij het Hoorns Byzantijns Mannenkoor de daarbij behorende byzantijnse gezangen ten gehore zal brengen.

Expositie : te zien op dinsdagen en vrijdagen van 10.00 – 13.00 uur en op zaterdag van 13.00 – 16.00 uur.
Iconenwijding met Hoorns Byzantijnse Mannenkoor op zondag 24 maart om 10.00 uur in de Oud-Katholieke Kerk.