Verslag Uitje

WAT WAS DÁT INTERESSANT!
Woensdag 25 september zijn we met 19 leden op bezoek geweest in De Glasblazerij in Leerdam. Om twee uur worden we verwacht voor een demonstratie van het glasblazen. We nemen plaats op een tribune en vóór
ons wordt op twee ‘krukken’ (dat zijn de werkplaatsen) door glasblazers gewerkt. Hun verrichtingen worden uitgelegd door een vrijwilliger van de blazerij. Het is snel duidelijk, dat het heet en zwaar werk is. Glas is een versmelting van kalk en zand en daar zijn hoge temperaturen voor nodig, wel zo’n 1500o C. En een liter glas weegt ongeveer 2,5 kg. Het blijft indrukwekkend om te zien hoen men van zo’n gloeiende bol een mooie vaas kan blazen. Als de glasblazer tevreden is over zijn werkstuk, word het in de koeloven gezet -ook nog zo’n 500o C.- en koelt het in 24 uur af tot kamertemperatuur. Na de demonstratie hebben we genoten van een lekker kopje koffie of thee en een grote punt appeltaart met slagroom in de Uitblaserije. Ook genieten we nog van de werkstukken die zijn te bezichtigen en te koop zijn, vooral omdat we nu weten wat het kost om zo’n mooi product te maken.